Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...

Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...
Jumpa lagi...

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%
Klik pada gambar. Belian melalui 'online' untuk diskaun hebat. sehingga 4 september 2011

Ulasan Buku, Klik pada tajuk BERITA HARIAN

Facebook : Nama penuh saya. Noor Arbaiah Ismail (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je)
Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian.
Rahsia DC : klik pada tajuk Rahsia dalam DC.
Petikan : Bab 1 lihat Bab 1:Lukhman Hakim.. (keseluruhan)
Bab-bab lain, petikan bab 2, 3....

Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 Bintang:)***** Harga diskaun - 35% @karnaDya online sales. (hanya RM 12.35) SEKARANG!!


Followers

Link kepada Info saya

Link kepada Info saya
Klik pada imej

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..
Sila klik @ gambar

Novel ketiga -Jun 2011

Novel ketiga -Jun 2011
Purnama Merindu

Gambar lokasi dalam novel.. Petikan Bab dari DC

Sila ke Facebook saya.. Lihat album : NOVEL DIMENSI CINTA-LOKASI CINTA...TQ Petikan keseluruhan Bab 1: lihat Bab Lukhman Hakim.. terdapat juga petikan bab2 lain, sila lihat petikan bab 2, 3...

DC boleh dibeli dari... dapatkan 35% diskaun melalui pesanan online KarnaDya.. RM 13.35

KARNADYA - ONLINE SALES, diskaun 20-35%

POPULAR BOOKSTORE

KUNIKURIYA,KLCC

MPH BOOKSTORE

Kedai Buku Muslim dan Minerva (jalan Tunku Abdul Rahman) diskaun 20%

BROWN BLACK BLUES,Sri Hartamas.

BARKAT STORE,Berdekatan Kamdar,Langkawi.


Popular Posts

Komentar

Grab This Widget

Thursday, June 2, 2011

Sempurna, memualkan?

   Saya tersenyum sumbing dengan komen Eli, yang katanya watak yang terlalu sempurna memualkan pembaca. Hah! sempurna ini sebenarnya agak 'abstrak'. Sempurna bagi saya, cukup sekadar ada sebuah rumah sebagai perlindungan, ada kenderaan bergerak dan dia yang cukup prihatin. Kemungkinan bagi yang lain adalah, berbeza mengikut keperluan. Orang yang biasa tinggal di rumah banglo pasti mahukan bentuk rumah dan jaminan keselamatan yang sama. Saya memahami apa yang Eli maksudkan dengan sempurna, Watak yang baik pekerti, kaya (pekerjaan yang baik) kalaupun tidaklah kacak sangat. Terlalu 'perpect' di dunia yang terllau susah mahu menjadi kesempurnaan kepada seseorang. Seperti yang pernah saya jelaskan, saya ada ramai ahli keluarga atau saudara mara yang begitu. (kaya, ternama, baik budi, kacak: pendek kata 'sempurna' kepada mata saya) Jadi, kepada saya, sempurna tidaklah memualkan kot! Maaf Eli, saya tidak bersetuju yang sempurna memualkan...

    Novel ditulis sebagai teladan kepada orang lain, keluar daripada kesusahan dan kesulitan. Bayangkan dengan kekusutan yang mereka alami, membaca pula dengan dorongan pelbagai masalah kehidupan... jadi apalah gunanya membaca! Seperti yang saya sebutkan awal-awal tadi: kesempurnaan ini bergantung kepada tanggapan dan permintaan kita. jadi kalau sekadar permintaan yang biasa-biasa, maka kita akan mendapat kesempurnaan dengan mudah.

      Kajian terhadap filem menunjukkan, golongan miskin di India menonton sekadar mendapat hiburan dan kelegaan, sebab itulah dalam filem dittunjukkan watak yang cantik, kacak, kaya dan perwatakan yang baik, jika sebaliknya, orang tak akan menonton. Dan saya beranggapan, perkara yang sama terhadap buku. Tetapi bersetuju tidak semestinya hero mesti handsome, kaya dan berilmu untuk muncul sebagai hero. Sesekali apa salahnya orang biasa yang muncul sebagai 'hero'! Pun begitu, tidaklah boleh menidakkan yang handsome, tidak semestinya tidak ada: apatah lagi menjadi kaya raya, baik budi etc a.k.a sempurna. Terimalah hakikat adanya orang yang sebegitu!

  

No comments: