Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...

Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...
Jumpa lagi...

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%
Klik pada gambar. Belian melalui 'online' untuk diskaun hebat. sehingga 4 september 2011

Ulasan Buku, Klik pada tajuk BERITA HARIAN

Facebook : Nama penuh saya. Noor Arbaiah Ismail (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je)
Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian.
Rahsia DC : klik pada tajuk Rahsia dalam DC.
Petikan : Bab 1 lihat Bab 1:Lukhman Hakim.. (keseluruhan)
Bab-bab lain, petikan bab 2, 3....

Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 Bintang:)***** Harga diskaun - 35% @karnaDya online sales. (hanya RM 12.35) SEKARANG!!


Followers

Link kepada Info saya

Link kepada Info saya
Klik pada imej

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..
Sila klik @ gambar

Novel ketiga -Jun 2011

Novel ketiga -Jun 2011
Purnama Merindu

Gambar lokasi dalam novel.. Petikan Bab dari DC

Sila ke Facebook saya.. Lihat album : NOVEL DIMENSI CINTA-LOKASI CINTA...TQ Petikan keseluruhan Bab 1: lihat Bab Lukhman Hakim.. terdapat juga petikan bab2 lain, sila lihat petikan bab 2, 3...

DC boleh dibeli dari... dapatkan 35% diskaun melalui pesanan online KarnaDya.. RM 13.35

KARNADYA - ONLINE SALES, diskaun 20-35%

POPULAR BOOKSTORE

KUNIKURIYA,KLCC

MPH BOOKSTORE

Kedai Buku Muslim dan Minerva (jalan Tunku Abdul Rahman) diskaun 20%

BROWN BLACK BLUES,Sri Hartamas.

BARKAT STORE,Berdekatan Kamdar,Langkawi.


Popular Posts

Komentar

Grab This Widget

Friday, November 27, 2009

Review buku!

Saya suka membaca tetapi kalau diminta tuliskan komentar,susah sikit rasanya. Selalunya kalau saya membaca,saya akan tandakan nilai-nilai positif yang boleh saya dapati daripada buku itu. Dengan berbuat begitu,saya akan mendapati nilai + lebih banyak daripada nilai - (jadi saya akan abaikan nilai - / kelemahan kerana lebih banyak baik atau + daripada -) Menjadi orang positif sangat penting untuk hidup saya,kerana dengan menjadi positif,saya akan dapat menangani masalah kehidupan dengan lebih baik... Boleh menangis kalau perlu... berdoa,selalu... saya percaya,suatu hari nanti,Insya-Allah Allah akan makbulkan doa saya yang belum termakbul.

Apabila membaca,terpulang dengan apa yang anda cari. Saya mencari keseronokan,info,ilmu,fun dan nilai positif. Itulah juga yang saya temui. Kalau anda mencari kelemahan,tentulah banyakkan, tidak ada manusia yang sempurna dalam dunia ini.

Terus terang saya jarang membaca novel Melayu,bukan sebab tidak bagus, tetapi disebabkan saya sedang menulis,saya terpaksa berhenti membaca novel,takut kalau saya terambil bahasa penulisan orang lain,itu adalah sikap yang tidak profesional. Itu adalah 'ciplak' namanya..Kadangkala ujud sikap 'ciplak' dalam kalangan masyarakat kita. Dia ubah saja tajuk,tetapi mengaku sebagai pengarangnya.

Sempat juga hari itu ipar saya memberi sedikit pandangan kawannya mengenai novel saya. Dia kata kawannya kata,"kak perlukan detail seperti suasana mentari terbit,gambarkan lebih terperinci,kasi jiwang sikit." Saya tergelak sahaja. Saya katakan balik,"Dalam populasi menjelang 25 juta orang di malaysia,mungkin tak sampai 1 juta yang pernah ke London dan Adelaide (termasuk saya) jadi kalau saya tidak terperincikan tempat itu,pembaca mungkin tidak akan dapat membayangkan tempat itu. Tapi kalau sekadar mentari tenggelam,saya rasa 13 juta orang (kecuali yang mata kabur,sakit,tidak boleh bangun,bayi,budak kecil etc termasuk yang buta- mungkin 1 juta orang) tidak dapat mentafsirkan atau membayangkan atau melihat matahari jatuh. Jadi,mengapa perlu bercerita perkara yang sudah diketahui orang."

Dalam penulisan,ada banyak kengkangan juga..kalau asyik mahu berjiwang sangat,banyak fakta atau info yang kita akan tertinggal...lagipun ada sekatan halaman yang perlu kita patuhi... kalau menceritakan mentari tenggelam sudah mencapai 1 muka surat,buku anda akan dipenuhi dengan bahasa jiwa tapi isinya cetek.. lagi pun seperti yang saya katakan tadi,dalam banyak perkara baik,mengapa perlu melihat kelemahan saja..

Dalam buku Sidney Sheldon pun kalau kita baca,kalau mahu mencari kelemahan pun tentulah ada kan... tapi bukunya laris sampai berpuluh juta juga... dan dalam 100 orang yang membaca,tentulah 30 orang mahu buku itu ditamatkan dengan cara mereka bukan mengikut penulis. jadi majoriti win...

No comments: