Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...

Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...
Jumpa lagi...

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%
Klik pada gambar. Belian melalui 'online' untuk diskaun hebat. sehingga 4 september 2011

Ulasan Buku, Klik pada tajuk BERITA HARIAN

Facebook : Nama penuh saya. Noor Arbaiah Ismail (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je)
Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian.
Rahsia DC : klik pada tajuk Rahsia dalam DC.
Petikan : Bab 1 lihat Bab 1:Lukhman Hakim.. (keseluruhan)
Bab-bab lain, petikan bab 2, 3....

Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 Bintang:)***** Harga diskaun - 35% @karnaDya online sales. (hanya RM 12.35) SEKARANG!!


Followers

Link kepada Info saya

Link kepada Info saya
Klik pada imej

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..
Sila klik @ gambar

Novel ketiga -Jun 2011

Novel ketiga -Jun 2011
Purnama Merindu

Gambar lokasi dalam novel.. Petikan Bab dari DC

Sila ke Facebook saya.. Lihat album : NOVEL DIMENSI CINTA-LOKASI CINTA...TQ Petikan keseluruhan Bab 1: lihat Bab Lukhman Hakim.. terdapat juga petikan bab2 lain, sila lihat petikan bab 2, 3...

DC boleh dibeli dari... dapatkan 35% diskaun melalui pesanan online KarnaDya.. RM 13.35

KARNADYA - ONLINE SALES, diskaun 20-35%

POPULAR BOOKSTORE

KUNIKURIYA,KLCC

MPH BOOKSTORE

Kedai Buku Muslim dan Minerva (jalan Tunku Abdul Rahman) diskaun 20%

BROWN BLACK BLUES,Sri Hartamas.

BARKAT STORE,Berdekatan Kamdar,Langkawi.


Popular Posts

Komentar

Grab This Widget

Thursday, February 4, 2010

Bicara lelaki tentang Cinta...
BMW = Be my wife, Be My Woman.. (itu kata suami saya dulu..) Dan kata saya pula..
BMW = Be my Wallet... Be My Wings (sebab saya suka terbang tinggi.. he he)

Kekadang orang tertanya juga terutama wanita,adakah lelaki berbicara tentang cinta.. umumnya tidak kepada kawan-kawan biasa..tetapi mereka akan membuka mulut mengenai perempuan hanya kepada kawan yang 'close'sangat.. (menurut suami saya la)

Petikan,buku m/s 22-28

6
Pada suatu Petang hujung minggu ketika kami keluar lagi menikmati minum petang,dia mulai membuka rahsia kesugulannya.
“Man tahu,sudah dua tahun Zaid kenal dia. Namanya Nur Suraya.” Dia membuka cerita tiba-tiba. Aku pasangkan telinga baik-baik.
“Jadi, apa masalahnya?”
“Tak pasti dengan perasaan dia. Kadang kala tengok dia macam cool sahaja.”
“Maksudnya..?”
“Dia tak pernah telefon atau sms aku. Balas sms atau e-mel,adalah,itu pun kalau aku yang kirimkan dulu.”Fahamlah aku,inilah masalah berat yang ditanggung Zaid sekian lama. Malangnya aku bukannya pandai sangat pasal wanita.
“Agaknya,si dia jual mahal tak?”itu sahaja yang terlintas di fikiranku waktu itu. Harap Zaid terima idea itu.
“Sogokan dia dengan belian ke,pastinya si dia tak jual mahal lagi,”berdekah aku ketawa. Tapi kali ini ketawaku tidak bersambut. Nampaknya lawakku menjadi lawak bodoh lagi.
“Nak Kak Az belikan cincin belian 24 karat ke?”aku teruskan juga dengan lawakku,walaupun kedengarannya bodoh sekali. Sekali lagi dia tidak langsung tersenyum. Tahulah aku,kali ini dia betul-betul serius.
Agak aneh bila Zaid menyatakan wanita ini telah dikenalinya selama lebih dua tahun. Lazimnya,akulah yang akan menjadi orang pertama yang akan dikhabarkan jika Zaid berjumpa idamannya seperti yang pernah berlaku tidak lama dulu. Bukan selepas lebih dua tahun. Kata Zaid,dalam tempoh ini,tiada perkara baru yang berlaku.
“ Cikgu” kata Zaid.
“Okay. Kalau perempuan cikgi la,”sahaja mengejek. Dia hanya tersenyum kelat.
“Kalau ajak keluar,dia okay. Kalau telefon dilayannya.”
“Habis, apa masalahnya?”pelik dengan pernyataan dia.
“Dia tak pernah cakap dia sayang,cinta atau rindukan aku!”ujar Zaid.
“Kau pernah cakap sayang atau cintakan dia?”menyoalnya balik.Dia hanya memandangku dengan pandangan yang pelik.
“Tak.”Rasa bagai mahu pecah perut mendengar jawapan dia.
“Habis. Tak memberi,tak le merasa bro.”
“Bunyinya semacam saja,macam jiwang pulak nanti.”
“Bagitahu jer kau cintakan dia.”
“Tak. Ishh. Kau ni Man,ada-ada je la,” ujarnya mengejutkan aku. Mana pulak kelakar menyebut perasaan cinta. Cinta itu anugerah Allah. Kalau tidak dicetuskan rasa, tentu perasaan itu tidak akan wujud dalam jiwa manusia. Bukankah cinta pertama Tuhan titipkan untuk Adam kepada Hawanya?
“Kenapa pula. Tanya je,habis cerita,”aku menyambung ayat. Niatku bersih. Itu sahaja cara penyelesaiannya. Bercakap berterus terang,luahkan perasaan kita,bertanyakan dia tentang perasaannya. Kalau ditolaknya lamaran hati,habis sangat,kecewa. Cubalah cara lain,kenalah pikat perempuan lain. Kalau diterimanya cinta,habis persoalan. Happy Ending Story.
“Aku…”ayat Zaid mati di situ.
“Hmm…”aku menunggu perkataannya.
“Hmm.Tunggulah. Aku ada kejutan untuk dia. Dia kena tunggu.”
“Kalau dia tolak cinta kau,bolehlah aku yang cuba ngorat pulak.” Aku mengusiknya terus. Mukanya yang berkelat bertukar menjadi senyuman sinis.
Perkenalan biasa, sesekali keluar berpacaran seperti pasangan biasa. Itu cerita Zaid. Masa itu kata Zaid lagi,hatinya seperti kertas kosong yang tiada diisi,di dalamnya seperti sifar. Dia keluar dengan Suraya hanya sekadar mengisi masa senggangnya. Tiada makna.
“Man,ingat tak lagi bila Zaid bercuti ke Pulau Pangkor dua minggu lepas.”Aku tentu ingat perkara itu.Tapi apa kaitannya dengan cintanya pada wanita ini.
“Angin pulau agaknya Man? Tiba-tiba sahaja,makanku jadi tak kenyang,tidurku rasanya lama benar tetapi seolah tak lena,mandiku terasa bagai tak basah Man,di mataku hanya terkenangkan dia. Di saat itu,aku tahu,aku tak mahu kehilangannya. Aku tahu, aku akan patah hati kalau dia pergi.”
“Oh Sekarang ni rupanya Zaid mandi tak basah?”
Dia hanya ketawa geli hati. Sekadar mendengar. Entah. Apalah yang aku faham tentang cinta. Hati jantanku ini belum pernah digeletek cinta wanita. Belum lagi faham kenapa mandi menjadi tidak basah, makanku belum pernah lagi menjadi tidak kenyang malah tidurku belum pernah tidak lena. Belum ada wanita yang berjaya menyentuh hati lelakiku. Agaknya, hati batuku ini belum mudah untuk tercair dengan wanita.
Cuma anehnya, kami kerap bersama. Aku dan Zaid. Entah bila Zaid keluar berpacaran. Pelik tapi benar. Kalau orang lain yang berpacaran tentunya lebih banyak masa dihabiskan dengan orang yang disayang. Tapi itulah Zaid yang aku kenali. Kerja,kerja dan kerja. Tiada perkara lain yang penting baginya. Tiada hobi,tiada cuti. Kalau keluar dari bilik air pun,terus bercakap mengenai ekonomi,sudah sah,Zaid sudah dijangkiti virus Workaholic,virus yang tiada penawarnya. Kesannya,ada partner yang akan berasa bosan. Ada makwe,alamatnya akan larilah makwe. Kalau beristeri lagi teruk,silap haribulan,tidur kesiangan sorang-sorang.
“Nasihat aku Man, lebihkan masa bersama.”
“Ada juga apa, aku luangkan masa dengan dia.”
“Okay.Sekarang nak tanya, berapa lama jumpa?Berapa kerap?”
“Lebih kurang setengah jam kot,sebulan sekali.”
“Sebulan?Sekali sahaja? Macam perempuan dapat period pulak,”hampir menjerit aku mendengar penjelasan Zaid. Mahu tergelak pun ada juga.
“Luangkan masa lebih dengannya, baru okay.”
“Tak ada masa,dia patut faham. Aku bukannya siapa-siapa dengan dia lagi.”
“Betullah tu,tapi bukahkah dia yang kau puja siang dan malam?”
“Perempuan ni,senang saja nak cairkan hatinya,” kusambung bicaraku lagi.
“Iya la tu. Mak we pun tak ada,pandai pula nasihatkan orang,”sinis sahaja bunyi perkataan si Zaid.
Aku tergamam juga. Betul kata-katanya itu. Aku memang tiada buah hati. Tapi, kalau setakat mengambil hati perempuan,aku rasa aku sudah cukup ilmu. Macam mana aku mahu ada buah hati,setiap kali aku sukakan perempuan, Zaid juga sukakan perempuan yang sama.Dan aku akan berkorban kasih kepadanya.
Aku jelaskan padanya,dia perlu lebih luangkan masa. Dia bagaimanapun tidak bersetuju. Banyak perkara lain yang penting buat dia. Bukan hanya Suraya sahaja. Aku tidak mahu lagi campur tangan dalam urusannya. Kawan baik,kawan baik juga,soal personal,bagi kehidupan dan jiwa Adam ini,setiap lelaki perlulah selesaikan sendiri. Perlu ambil langkah berani sendiri. Koreksi diri sendiri,fahami emosi,kewarasan,dan akhirnya buat pilihan.
Aku sudah memberi jalan,jika dia menolak,terpulanglah. Cara aku dan dia berbeza. Mencari harta, penting. Tiada siapa dapat hidup tanpa wang. Sedikit atau banyak, perlu wang demi perjuangan hidup. Tapi kalau jiwa manusia sudah dibanding dengan wang ringgit,perlulah kita koreksi diri. Nilai insani tidak ada perlu perbandingan dengan wang ringgit.
Sekiranya,dia mohon restuku. Aku tentu restui dia. Malah dia tidak perlu restuku untuk jatuh cinta. Pintaku hanya satu,kenalkanlah aku kepada Suraya,wanita yang bertuah itu. Dia memang bertuah,Zaid pada pandangan lelakiku,bukan sahaja baik hati,berbudi malah pada pandangan mata jejakaku pun,dia memang kacak. Kalau ditanya mak,mak tentu menyenaraikan seribu kebaikan Zaid di matanya. Cuma itulah virus yang mengganggu hidup dia. Penyakit gila kerjanya yang tidak dapat diubati.
“Kau tahu Zaid, kau ni sudah kena virus bahaya?”
“Mana ada?”sambungnya lagi. Mukanya berkelat pelik.
“Virus?Virus apa?”cepat-cepat disoalnya bertau-talu.Pelik agaknya dengan pernyataan aku.
“Virus workaholic.”
“Aku Workaholic?” soalnya. Hairan pulak dikatakan ‘gila kerja’
“Kau memang ada sembilan tandanya.”
“Sembilan, banyaknya. Aku nak dengar sangat Profesor Dr. Lukhman terangkan”
Aku huraikan satu persatu. Dia angguk-angguk sahaja. Dia tiada hobi. Masanya hanya fikir tentang kerja. Hari minggu pun bekerja juga. Kalau berbual pun, diceritanya soal kerja. Semasa membeli belah pun,berbincang soal kerja. Yang paling dahsyat,keluar dari bilik air pun,dia masih bercakap lagi pasal ekonomi,soal duit. Yang selalu dikatakannya,kerja pejabatnya sahaja. Masa untuk berteman pun tiada. Mengaku jatuh hati,tapi,cuba mengisi masa pun tiada. Paling teruk, dia tidak tahu yang dia ‘gila kerja’.
“Gila kerja macam kau. Tapi ada la untungnya.”
“Memang.”Pendek jawabnya,kebetulan apa yang dikata,jelas ada kebaikannya.
“Selagi muda,kerja kuat-kuat. Dah tua, semua skru, wayar dah pun longgar,sakit sini sana, buat apa,”seloroh dia bersahaja.
“Kerja-kerja juga, tapi kau tak ada lifes la Zaid. Siang malam kau di tempat kerja.”
“Mana ada. Kan ada kita keluar juga. Sesekali jumpa GF, itukan kehidupan.”
“Ikut suka kau la Zaid.”
Pelik pulak kejadian hari ini. Kami seolah bertelagah pendapat. Pertama kali, sejak keakraban terjalin. Benarlah kata orang, kami kelihatan sama,boleh makan-minum bersama, membeli belah bersama,malah boleh ‘tidur baring bersama’ tetapi apabila bercakap soal pendirian,pandangan kami ternyata berbeza. Pendirianku lain pula bunyinya. Kerja kerjalah juga. Ambik masa rehat. Ada hobi sendiri. Dalam 24 jam masa berputar,tentu ada sebabnya Allah jadikan masa berbeza mengikut putaran masa. Pagi tentulah untuk urusan lain. Tengah hari lain pula ceritanya. Petang,padaku masa beriadah. Malam pula, boleh tidur kalau tidak memancing.
“Ada satu lagi gila yang menguntungkan Zaid.”Aku cuba memancingnya dengan cerita baru.
“Ada lagi?”dia tersenyum sumbing.

... sambungannya.. kenalah beli dan baca sendiri...

No comments: