Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...

Terima kasih atas lawatan anda ke blog ini...
Jumpa lagi...

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%

KARNADYA ONLINE ; dISKAUN SEHINGGA 40%
Klik pada gambar. Belian melalui 'online' untuk diskaun hebat. sehingga 4 september 2011

Ulasan Buku, Klik pada tajuk BERITA HARIAN

Facebook : Nama penuh saya. Noor Arbaiah Ismail (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je)
Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian.
Rahsia DC : klik pada tajuk Rahsia dalam DC.
Petikan : Bab 1 lihat Bab 1:Lukhman Hakim.. (keseluruhan)
Bab-bab lain, petikan bab 2, 3....

Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 Bintang:)***** Harga diskaun - 35% @karnaDya online sales. (hanya RM 12.35) SEKARANG!!


Followers

Link kepada Info saya

Link kepada Info saya
Klik pada imej

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..

Link kepada Novel Cinta Sikunang-Kunang..
Sila klik @ gambar

Novel ketiga -Jun 2011

Novel ketiga -Jun 2011
Purnama Merindu

Gambar lokasi dalam novel.. Petikan Bab dari DC

Sila ke Facebook saya.. Lihat album : NOVEL DIMENSI CINTA-LOKASI CINTA...TQ Petikan keseluruhan Bab 1: lihat Bab Lukhman Hakim.. terdapat juga petikan bab2 lain, sila lihat petikan bab 2, 3...

DC boleh dibeli dari... dapatkan 35% diskaun melalui pesanan online KarnaDya.. RM 13.35

KARNADYA - ONLINE SALES, diskaun 20-35%

POPULAR BOOKSTORE

KUNIKURIYA,KLCC

MPH BOOKSTORE

Kedai Buku Muslim dan Minerva (jalan Tunku Abdul Rahman) diskaun 20%

BROWN BLACK BLUES,Sri Hartamas.

BARKAT STORE,Berdekatan Kamdar,Langkawi.


Popular Posts

Komentar

Grab This Widget

Thursday, October 1, 2009
Sabtu 21 Jun 2008, Bengkel Karnadya telah diadakan di Perpustakaan Kuala Lumpur. Mendengarkan nama Perpustakaan KL inipun, hati terasa 'hhmm' kat mana ya.. ada peta dan arah tuju yang dilampirkan di ruangan web KarnaDya, pun hati terasa .. masih tidak pasti..

saya keluar lebih awal, sepatutnya dalam 15 minit sahaja ke sana, tetapi sebab kurang pasti arah jalan ke sana, saya keluar 45 minit lebih awal.Library itu terletak di belakang padang merdeka.Sepatutnya masuk melalui hadapan padang Merdeka (mengikut peta yang diberikan)Alih-alih bila sampai ke jalan menuju jalan Raja, jalan itu ditutup pulak.. ada perarakan ... alamak, sudah! Hati dan fikiran mulalah jadi keliru... ada 20 minit lagi sebelum majlis dimulakan..

Jantung rasa berdebar-debar...saya memang tak suka lambat ke satu tempat atau majlis.Kalau saya berjanji saya akan pastikan saya akan tiba 10 minit lebih awal daripada masa.Sejak dari kecil lagi, keluarga saya dididik sedemikian rupa.Saya ingat semasa kecil dulu, kalau dikatakan jam 9, maknanya jam 9 sudah berada dalam kereta.Bapa saya akan menghidupkan enjin kereta tepat jam 9.

Setelah berpusing-pusing entah ke mana arah, saya berdoa dalam hati, janganlah saya lambat... tak best la.. akhirnya berjumpa juga, 5 minit sebelum jam 10.00 pagi.berlarilah saya ke perpustakaan itu.Dalam perjalanan bertemu ramai abang-abang tentera.. he he... Setelah mendaftar, saya masuk ke dewan, memilih tempat paling depan (memang tak suka duduk di belakang majlis ilmu- pantang sangat-sangat.. tapi kalau meeting, tak mengapa di belakang, he he)

Pihak KarnaDya terpaksa memulakan majlis 15 minit lebih lewat memandangkan ramai lagi yang belum tiba.Ternyata bengkel ini tidak mengecewakan sama sekali.Banyak tips yang berguna.

Dimulakan dengan saudari Lim Fei Fang(harap namanya betul- anak kepada Lim Swee Tin, orang besar satera juga) menerangkan berkaitan KarnaDya dan seterusnya format penulisan. (sebenarnya saya sudah tahu, ada buku rujukan berkaitan ini tetapi masih tidak rugi mendengar dan mencatat)dan banyak lagi pengetahuan yang masih tidak saya fahami, sebab syarikat penerbitan yang berbeza, berbeza juga syarat-syaratnya...

Saya bangga sekali mendengar bahawa, KarnaDya sangat mementingkan budaya mendaulatkan 'Bahasa Melayu' yang sekarang ini dikenali dengan Bahasa Malaysia.Mereka sangat pentingkan ketepatan ejaan malah penulisanpun tidak dibenarkan menggunakan 'manglish', B Malaysia + Bahasa Inggeris.Hmm, nampaknya inilah perkara yang saya sering buat... kebiasaan, kalau orang dengar saya bercakap, memang rojak, manglish... saya kira tidak salah menulis menggunakan manglish, supaya dapat natural, macam kita bercakap... tapi menurut, Fang, buku-buku mereka kebanyakkan dihantar ke library (opps perpustakaan) jadi, adalah penting bagi memastikan buku-buku mereka tidak diputar penggunaan bahasanya..nampaknya saya kena edit banyak manglish dalam penulisan saya...

Sesi kedua, oleh Encik Faez/Faiz( tidak pasti ejaannya) berkaitan pemasaran KarnaDya.Well ternyata tepat sangat kenyataan dia, Malaysian kurang membaca.Pernah dinyatakan Malaysian hanya membaca dua buku sahaja setahun, bukan bagi sayalah.Saya banyam membaca.Saya suka membaca.

Dan Sesi ketiga, yang paling saya tunggu, Puan Aina Emir.Seronoknya rasa dapat bertentang mata dengan Puan Aina.Ransangan yang diberikan sangat memotivasikan diri... hmm bukan senang mahu menjadi penulis, perlu kominmen, disiplin. saya tuliskan petikannya yang sangat menarik hati saya

" Buku adalah makanan minda dan jiwi.Berilah inspirasi kepasa mereka.Apabila jiwa tertekan, jiwa yang sama juga perlukan penawarnya.Jadikanlah bangsa kita bangsa yang membaca.dan pesanannya, tulislah dengan mata, hati dan jiwa raga."

" Penulis juga perlu bina identiti diri.. otu yang penting"

Saya tahu dan sentiasa sedar, saya kurang disiplin..saya habiskan buku pertama saya setahun... Jun 2007-jun 2008, maksudnya, tiada displin langsung... kenalah ubah keadaan itu...

Saya setuju benar dengan kata-kata Puan Aina yang menyentuh bahawa, 'paradigma minda orang kita mesti diubah.Novel cinta bukannya tidak membina minda." itulah niat saya dalam penulisan, menyampaikan ilmu dalam bentuk santai. Membaca sambil pengembara dan mengutip ilmu pengetahuan... kalau tidak takkanlah saya duduk di depan internet berjam-jam lamanya untuk mengutip fakta sebenar.. saya tidak mahu masukkan fakta palsu dalam novel saya... itu satu tanggungjawab dalam agama dan sosial, hanya menyatakan ' sesuatuyang benar sahaja'

KarnaDya juga ternyata sangat merendah diri..saya ingat lagi ucapan terkahir Lim Fei Fang.. ada sedikit jamuan ringan oleh KarnaDya.. saya bayangkan ada kueh-kueh sajalah.. sebenarnya tidak kisah kalau tiada jamuan sekalipun... kursus secara percuma, apa lagi yang kita mahukan?

Ternyata nasi putih, bihun goreng, ayam panggang, kueh, buah-buahan dan minuman bukanlah sepatutnya disebut 'ringan'..being humble... terima kasih KarnaDya..Kalau anda diberi peluang dan bercita-cita menjadi penulis, jangan lepaskan peluang jika ada ditawarkan oleh KarnaDya.. saya dengar-dengar Nov/Disember depan..jangan lepaskan peluang keemasan ini.

No comments: